W jakim terminie przewodniczący zwołuje sesję rady gminy na wniosek (art. 20 ust. 3 u.s.g.)
Wójt albo jedna czwarta składu rady składa wniosek o zwołanie sesji. Przewodniczący ma obowiązek ją zwołać - ale na kiedy? Większość typuje 14 albo 21 dni. Ustawa jest ostrzejsza: 7 dni.
Pytanie
Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym, na wniosek wójta lub co najmniej 1/4 ustawowego składu rady gminy przewodniczący obowiązany jest zwołać sesję na dzień przypadający:
Na tym pytaniu myli się co najmniej 69% osób, które je rozwiązywały w naszej aplikacji (stan na 11 października 2026). Najczęściej wybierana błędna odpowiedź to A (53% odpowiedzi). Podajemy ostrożną dolną granicę, a nie surowy odsetek - jak liczymy.
Wyjaśnienie
Zgodnie z art. 20 ust. 3 ustawy o samorządzie gminnym na wniosek wójta lub co najmniej 1/4 ustawowego składu rady gminy przewodniczący obowiązany jest zwołać sesję na dzień przypadający w ciągu 7 dni od dnia złożenia wniosku. Terminy 14 i 21 dni nie mają oparcia w przepisie - ustawa konsekwentnie posługuje się tu terminem 7-dniowym (podobnie jak przy zwoływaniu pierwszej sesji nowo wybranej rady).
Gdzie jest haczyk
Art. 20 ust. 3 ustawy o samorządzie gminnym: na wniosek wójta lub co najmniej 1/4 ustawowego składu rady przewodniczący jest obowiązany zwołać sesję na dzień przypadający w ciągu 7 DNI od złożenia wniosku. Nie 14 i nie 21. Ta sama ustawa posługuje się terminem 7-dniowym także przy pierwszej sesji nowej rady, więc warto go zapamiętać jako "domyślny". 53% głosów poszło na 14 dni - za długo.
Przepis
Art. 20 ust. 3 u.s.g.: "Na wniosek wójta lub co najmniej 1/4 ustawowego składu rady gminy przewodniczący obowiązany jest zwołać sesję na dzień przypadający w ciągu 7 dni od dnia złożenia wniosku."
O pytaniu
Podstawa prawna art. 20 ust. 3 u.s.g.
Akt Ustawa o samorządzie gminnym
Źródło pytanie autorskie egzamin.kutra.pl, oparte na przepisie, o który pyta egzamin
Na egzaminach przepis z tego pytania padał na egzaminach wstępnych w latach: 2018, 2022