Skutek trzech lat bezczynności po zawieszeniu na żądanie strony (art. 98 § 2 k.p.a.)
Postępowanie zawieszone na wniosek strony leży trzy lata i nikt nie prosi o podjęcie. Co dalej? Większość typuje umorzenie - a kodeks robi coś innego, po cichu.
Pytanie
Zgodnie z Kodeksem postępowania administracyjnego, jeżeli postępowanie zostało zawieszone na żądanie strony, a w okresie trzech lat od daty zawieszenia żadna ze stron nie zwróci się o jego podjęcie:
A
postępowanie podejmuje się z urzędu po upływie tego okresu,
7% odpowiedzi
B
żądanie wszczęcia postępowania uważa się za wycofane,
Na tym pytaniu myli się co najmniej 60% osób, które je rozwiązywały w naszej aplikacji (stan na 26 września 2026). Najczęściej wybierana błędna odpowiedź to C (80% odpowiedzi). Podajemy ostrożną dolną granicę, a nie surowy odsetek - jak liczymy.
Wyjaśnienie
Art. 98 § 2 k.p.a. wprowadza skutek w postaci uznania żądania wszczęcia za wycofane, jeżeli w okresie trzech lat od zawieszenia (na wniosek strony) żadna ze stron nie wystąpi o podjęcie postępowania - i sama ta fikcja następuje z mocy prawa. Nie kończy jednak sprawy: powstała w ten sposób bezprzedmiotowość prowadzi do umorzenia postępowania decyzją na podstawie art. 105 § 1 k.p.a. Dlatego poprawne jest uznanie żądania wszczęcia za wycofane - to literalny skutek z art. 98 § 2. Umorzenie nie następuje z mocy prawa, lecz decyzją, więc wariant mówiący o umorzeniu z mocy prawa jest błędny; podjęcia postępowania z urzędu po upływie tego okresu przepis nie przewiduje.
Gdzie jest haczyk
Odpowiedź, którą mieliśmy podaną za prawidłową, to B - art. 98 § 2 k.p.a. mówi wprost, że po trzech latach od zawieszenia na żądanie strony żądanie wszczęcia "uważa się za wycofane".
Ale uczciwie: sporo osób wskazało C i mają za tym mocny argument. Skoro żądanie uznaje się za wycofane, postępowanie staje się bezprzedmiotowe, a wtedy art. 105 § 1 k.p.a. każe organowi wydać decyzję o umorzeniu - i tak też orzeka NSA. Czyli C opisuje realny, kolejny krok. To pytanie miało dwie dające się obronić odpowiedzi - to nasz błąd w ułożeniu dystraktora 🙇 Poprawiamy pytanie w bazie
Rozkład odpowiedzi: A) 6% B) 23% C) 71%
Przepis
Art. 98 § 2 k.p.a.: "Jeżeli w okresie trzech lat od daty zawieszenia postępowania żadna ze stron nie zwróci się o podjęcie postępowania, żądanie wszczęcia postępowania uważa się za wycofane."
O pytaniu
Podstawa prawna art. 98 § 2 k.p.a.
Akt Kodeks postępowania administracyjnego
Źródło pytanie autorskie egzamin.kutra.pl, oparte na przepisie, o który pyta egzamin
Na egzaminach przepis z tego pytania padał na egzaminach wstępnych w latach: 2020, 2021, 2024
Opublikowane 23 września 2026
Podobne pytania
Podobne pytania z aktu: Kodeks postępowania administracyjnego