Los zadatku danego przez sprzedającego po wykonaniu umowy sprzedaży (art. 394 § 2 k.c.)
Zadatek pieniężny daje wyjątkowo SPRZEDAJĄCY, a umowa dochodzi do skutku - co dzieje się z tym zadatkiem? Prawie wszyscy odpowiadają tak, jakby dał go kupujący.
Pytanie
Zgodnie z Kodeksem cywilnym, w razie wykonania umowy sprzedaży, zadatek w postaci świadczenia pieniężnego dany przez sprzedającego przy zawarciu tej umowy:
A
ulega zaliczeniu na poczet świadczenia sprzedawcy,
Na tym pytaniu myli się co najmniej 72% osób, które je rozwiązywały w naszej aplikacji (stan na 8 września 2026). Najczęściej wybierana błędna odpowiedź to A (100% odpowiedzi). Podajemy ostrożną dolną granicę, a nie surowy odsetek - jak liczymy.
Wyjaśnienie
Zgodnie z art. 394 § 2 k.c., w razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi. Skoro zadatek pochodził od sprzedającego, a zaliczenie na poczet jego świadczenia (którym jest rzecz, nie suma pieniężna) nie jest możliwe, podlega on zwrotowi na rzecz sprzedawcy. Nie następuje więc jego złożenie do depozytu sądowego.
Gdzie jest haczyk
To pytanie jest genialnie podchwytliwe, bo odwraca role. Normalnie zadatek daje kupujący i po wykonaniu umowy zalicza się go na cenę - i tak strzela 100 procent osób. Ale tu zadatek dał sprzedający, a jego świadczeniem jest rzecz, nie pieniądze, więc nie ma czego zaliczać na poczet ceny i zadatek po prostu wraca. Ta sama zasada z art. 394 § 2, tylko przyłożona do drugiej strony umowy.
Przepis
Art. 394 § 2 k.c.: "W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi."
O pytaniu
Podstawa prawna art. 394 § 2 k.c.
Akt Kodeks cywilny
Źródło pytanie z arkusza: egzamin wstępny do KSSiP 2022
Na egzaminach przepis z tego pytania padał na egzaminach wstępnych w latach: 2022